Aktuality.

Máslo ghee versus klasické máslo: Které je zdravější a proč?

Nově si můžete pořídit naše ghí v prodejně zdravé výživy Bio-farm, Jindřišská 1748, 53002 Pardubice, Telefon:
+420 466 657 518

Nově si můžete pořídit naše ghí u Lenky Bittnerové v jejím obchodě Cukrovinky - Oplatky
Perštýnská 376
Lázně Bohdaneč 533 41
Tel. 736 703 893

Jak jsme našli díru na trhu

Ghí neobsahuje

laktozu ani oxidovaný cholesterol.

Ghí obsahuje

beta karoten a vitamíny A, D, E a K.

Kromě ghí,

žádný jiný jedlý tuk mimo rybí olej neobsahuje vitamín A, který pomáhá udržovat ostrý zrak a udržuje lůno oční bulvy vlhké.

1 - 2 lžíce ghí denně pomáhá

trávení a vyživuje mozek.

W3C Validators

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS


LAHŮDKOVÉ GHÍ MÁDHAVA

Ghí je sanskrtský termín pro přečištěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Ačkoliv na Západě ještě není příliš známé, ve východních kulturách je používáno již tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Jako přečištěné máslo je ghí přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny.

Madhava

Kuchyně

Ghí je základ indického vaření jako olivový olej v italské kuchyni. Je také užívaný nejlepšími francouzskými kuchaři. Má velmi vysoký bod zápalnosti, a proto během vaření či smažení nekouří. Dobře se pojí se širokou škálou koření, a má vynikající vůni a ořechovou chuť. Žádný olej na vaření se nemůže rovnat ghí pro jeho příjemnou příchuť a schopnost strávení. Můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, dušení zeleniny, zjemnění pokrmů, nebo jako přísadu do různých sladkých moučníků. Potírají se jím čapáty i jiné indické placky. Sladkosti z ghí dlouho vydrží, jsou dobře stravitelné a přinášejí mnoho energie. Máslo je obvykle balené ve fólii, pro ochranu před světlem, vstřebání chutě, ztráty vlhkosti a barvy. Máslo může být uložené ve svém originálním balení v ledničce po 2 až 3 měsíce. Může se také nechat zmrazit, ale začíná pak ztrácet některé z jeho chutí. Ghí je tradičně udržované mnoho měsíců bez chlazení. Vydrží téměř neomezeně dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek. Máslo nakonec zežlukne, je-li skladováno při pokojové teplotě, ghí nikoli. Je to vlhkost v másle, která podporuje rozklad. Jelikož je ghí prosté vlhkosti, žádný takový problém nemá. Pouze tak si udrží svou originální čerstvost a chuť. Mimo jiné je to tedy i praktický způsob jak uchovat máslo.